Algemene voorwaarden! We kijken er eigenlijk nooit naar, behalve dan sommige fervente juristen. We accepteren ze gewoon, want we denken dat ze er niet toe doen, totdat het wel zo is. Algemene voorwaarden zijn bepalingen die een bedrijf vaker gebruikt. Ze zijn ook geldig zelfs al heeft u ze niet gelezen of als u niet begrijpt wat er staat. Juist omdat we ze zo makkelijk accepteren en er een heleboel belangrijke zaken in kunnen staan, heeft onze wetgever bedacht dat de consument wat extra bescherming verdient bij het accepteren van algemene voorwaarden.
De algemene voorwaarden worden als volgt gedefinieerd:
“een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd;”
Het zijn dus bepalingen die een bedrijf gebruikt als een soort bijlage die hij ‘structureel’ bijvoegt bij iedere afspraak die het bedrijf aangaat met andere partijen (zoals een consument). Het kan gaan om de opzegging van een contract, of over de aansprakelijkheid, of simpelweg iets als welk recht (Nederlands bijv.) van toepassing is op een contract. Als u bijvoorbeeld bij ons een dienst afneemt (wij helpen u met een zaak), dan gaat u een overeenkomst aan waarin staat dat u ook akkoord gaat met de algemene voorwaarden.
Bescherming
Als consument verkrijgt u een zekere mate van bescherming tegen algemene voorwaarden. De wetgever heeft bedacht dat een algemene voorwaarde kan worden vernietigd wanneer het onredelijk bezwarend voor u is. Dat betekent dat deze bepaling dan niet meer geldt tussen u en het bedrijf waar u een overeenkomst mee hebt afgesloten. Een algemene voorwaarde kan ook vernietigd worden indien u de algemene voorwaarden niet tijdig hebt kunnen bekijken. Het bedrijf moet u ze tijdig overhandigen; dat kan op allerlei wijzen.
Wat onredelijk bezwarend is, verschilt nogal, maar de wetgever heeft er ook voor gekozen om een tweetal lijsten te maken: de zogenaamde grijze en zwarte lijst. Op de zwarte lijst staan omschrijvingen van algemene voorwaarden die vernietigbaar zijn. Zelfs al gebruikt een bedrijf een dergelijke voorwaarde, dan geldt die sowieso niet. Op de grijze lijst staan algemene voorwaarden waarvan wordt vermoed dat ze onredelijk bezwarend zijn en dus vernietigbaar. Dat moet dan nader worden bekeken.
Heeft u een probleem met betrekking tot algemene voorwaarden? Wilt u ze voor u bedrijf laten opstellen en er zeker van zijn dat er geen onredelijk bezwarende bepalingen in zitten? Of heeft u andere vragen? Neem vooral contact op!
Geef een reactie