Het antwoord ligt misschien meer genuanceerd dan u denkt. Bij het inschakelen van een aankoopmakelaar vraagt u de aankoopmakelaar een opdracht uit te voeren die onder meer wordt geregeld door een hoofdstuk uit boek 7 van het burgerlijk wetboek (BW). Daarbij kan het zijn dat er ook wordt gevraagd om een bemiddelingsovereenkomst te tekenen. Daarin staat vaak dat de toekomstige koper, de consument, niet buiten de aankoopmakelaar om mag handelen. Een bepaling kan bijvoorbeeld zijn:
“Hij maakt geen gebruik van diensten van anderen dan het NVM-lid. Buiten het NVM-lid om brengt hij geen overeenkomst tot stand en voert daartoe ook geen onderhandelingen. Indien in strijd met het hier bepaalde een overeenkomst tot stand komt, heeft het NVM-lid recht op courtage. “
Dit betekent dat de consument niet uit zichzelf mag gaan onderhandelen over een woning. De aankoopmakelaar heeft in beginsel de regie. Dit werd in 2009 ook bevestigd door de Geschillencommissie voor makelaardij.
Wat mag dan nog wel?
Als u toch wilt zoeken buiten de makelaar om, dan dient u dit van te voren af te spreken. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat de aankoopmakelaar zoekt in een specifieke regio en dat u zelf nog mag zoeken in een andere regio. De rechtbank Amsterdam deed hier in 2018 uitspraak over.
U kunt ook van te voren onderhandelen over de prijs die u verschuldigd bent bij een eventuele overtreding van dit artikel.
Tot slot kan u ook de opdracht beëindigen. Wel kan het dan zo zijn dat eventuele, redelijke kosten die de aankoopmakelaar reeds heeft gemaakt door u betaald moeten worden. Vaak zijn de NVM voorwaarden ook van toepassing verklaard die eveneens een artikel bevatten met deze strekking (vergoeden van redelijke kosten bij beëindigen opdracht).
Wilt u een (bemiddelings)overeenkomst laten nakijken, dan kunt u ons bereiken via george@driemeesters.nl.
Geef een reactie