Nederland handelt wat af als het gaat om producten of diensten. Er wordt vaak in het nieuws gesproken over hoeveel Nederlanders wel of niet besteden; we kopen en verkopen. Dat gebeurt tussen bedrijven onderling of er is een overheidsinstantie bij betrokken. U als consument koopt (en verkoopt) echter ook heel wat af. Dat kan het gaan om de dagelijkse boodschappen, het nemen van de trein, de TV die u zo graag wilde kopen, of de reis die u heeft geboekt. Meer specifiek definieert het zevende boek van het burgerlijk wetboek een consumentenkoop als:
“de koop met betrekking tot een roerende zaak die wordt gesloten door een verkoper die handelt in het kader van zijn handels-, bedrijfs-, ambachts- of beroepsactiviteit en een koper, natuurlijk persoon, die handelt voor doeleinden buiten zijn bedrijfs- of beroepsactiviteit;”
Dat betekent kort door de bocht dat er een professionele verkoper is en dat u iets koopt voor u als persoon en niet voor een bedrijf of beroep.
Dat geeft u als koper ook allerlei extra rechten. Recht op informatie over het product dat u koopt of een recht om het bij een gebrek terug te kunnen sturen. Die rechten gaan verder dan u wellicht denkt, omdat deze rechten expliciet in de wet staan en er niet van mag worden afgeweken.
(Wettelijke) garantie
Vaak zien we dat een verkoper garantie aanbiedt; denk bijvoorbeeld aan de verkoop van een wasmachine waarbij 2 jaar garantie wordt gegeven. Die garantie is erg fijn, maar geeft u vooral een extra bescherming. De wet geeft u namelijk al garantie op een deugdelijk product, een product dat conform is wat de verkoper aanbiedt. Een voorbeeld hiervan: een koelkast moet kunnen koelen en gaat gemiddeld zo’n 6 a 15 jaar mee. Dat betekent dat het product dan ook minimaal 6 jaar in goede staat moet kunnen meegaan (uitgezonderd als u er vreemde dingen mee doet of als de verkoper iets anders heeft gezegd over de kwaliteit van het product). Gaat het stuk binnen die 6 jaar, en ligt dat niet aan u, dan kunt u drie dingen doen:
- herstel vragen van het product;
- het product laten verangen;
- de koop verbreken en uw geld terugkrijgen; of
- een deel van de prijs terug te krijgen.
U dient daarvoor wel zo spoedig mogelijk na het ontdekken van het probleem aan te kloppen bij uw verkoper (dus niet de fabriek!). Gaat het om een probleem dat zich binnen een jaar optreedt, dan gaat de wet ervan uit dat u niets fout heeft gedaan en heeft u recht op het bovenstaande, tenzij de verkoper aantoont dat het product niet goed is behandeld.
Als consument staat u dus best sterk. Het kan echter lastig zijn om medewerking te krijgen van een verkoper. Indien de verkoper niet meewerkt aan bijvoorbeeld het herstel van het product, dan mag u zelfs een derde inschakelen en de kosten daarvan in rekening brengen bij de verkoper.
Ook een verkoper kan door de bomen het bos niet meer zien waar zij of hij allemaal aan gebonden is. Het consumentenrecht wordt steeds uitgebreider (ook digitaal); zo is de termijn voor de bewijslastomkering in 2021 nog verder uitgebreid naar 1 jaar in plaats van zes maanden.
Heeft u problemen in het kader van het consumentenrecht? Neem dan vooral contact met ons op om te kijken of we u van dienst kunnen zijn.
Geef een reactie